DE EERSTE BERICHTEN STAAN ONDERAAN. LEES DUS VAN ONDER NAAR BOVEN.

Donderdag 21 februari

Vandaag een hele vrije dag te besteden, en wederom een blauwe lucht met veel zon. Gister hadden we op het centrale plein 3 paardenkoetsen geregeld, die ons vandaag om 9.30 uur zouden oppikken bij ons hotel voor een stadstour. Dus wij met Paul en Henriette in 1 koets, langs de chique wijk met casino's, dure hotels, mooie fonteinen en brede lanen, langs moskeen en de Pascha disco. Uitgestapt op het centrale plein, wij eerst een bakkie koffie gedaan op een terrasje in de zon en zo gekeken wederom naar de acrobaten, gehandicapten, bedelaars, waarzeggers, hennatatoeëerders, kiezentrekkers, aapjes etc.

Daarna met Hetty, Cor, Jacqueline en Frank de souks weer in. De weg in al die smalle straatjes zoeken was wat lastig, dus op een gegeven moment liepen we ineens in een niet toeristisch achenebbisj buurtje, waar allerlei mensen van alles van ons wilden, dus gauw weer weg daar. Heerlijk geluncht, deze keer konden we zelf kiezen, dus iedereen aan de pizza, patat en hamburgers ;-)

Daarna nog een rondje over het plein, je blijft je ogen uitkijken. En nog even geshopt. Ojee, weer wat souvenirs erbij, we zijn benieuwd hoeveel de koffers straks wegen op het vliegveld. Terug met een taxi naar ons hotel, waar onze koffers opgeslagen zijn. Zo de transfers naar het vliegveld van Marrakech voor de terugvlucht naar huis.Woensdag 20 februari

Vandaag de hele dag in Marrakech. Allereerst ontbijten in een soort tent op het dak van ons hotel, dus met supermooi uitzicht over de besneeuwde bergen rondom. Het wordt droog en zonnig vandaag, dus wij weer blij! Daarna in de bus voor onze stadstour. Eerst naar de tuinen van Marjolle, beroemd doordat Yves st. Laurant deze geadopteerd had. Dus mooie planten, cactussen, bloemen en prieeltjes. Daarna naar de graven van ene Ahmed en zijn gevolg, dus erg mooi versierd met veel mozaïek, houtsnijwerk etc. Grappige was dat we hier wederom enorm veel ooievaars tegen kwamen, soms 6 nesten op 1 dak. Blijkbaar overwinteren ze hier allemaal ofzo of worden hier per dag gewoon enorm veel kinderen geboren ;-)

Daarna heerlijk een terrasje in de zon gepikt, mmmmmmm nog even de laatste vitamine D opslurpen!!! Lunch was ook op een dakterras met mooi uitzicht. En voor de verandering weer salade vooraf, met kip spiezen met rijst en fruit erna. We kunnen het bijna uittekenen.

Afscheid van onze reisleider Rachid, om daarna vrij rond te slenteren. Dus wij besloten met onze leuke groep, Hetty & Cor, Frida & Frans, Henriette & Paul, Frank & Jacqueline de souks en het centrale plein te verkennen. En wat je daar allemaal ziet!!! Goochelaars, waarzeggers, boksers, gehandicapten die voor geld met je op de foto willen, aapjes, waterdragers in klederdracht, slangenbezweerders, paarden met koetsen etc etc. Je kijkt echt je ogen uit! In de souks was het ook prachtig om te zien hoe al die mensen in vaak slecht verlichtte hokjes alles met de hand maken, dus lampen, tassen, riemen, houtsnijwerk etc etc. Dus weer een paar foute souvenirs erbij die wederom niks kostten, onze koffer wordt nog zwaar straks....

En iedereen die je maar aanspreekt: "come in my shop", "discount, special price", "mister, where are you from?" en als je dan zegt 'Hollanda' is het standaard "kijken, kijken maar niet kopen" en "allemachtig prachtig achtentachtig", pffff originele mensen hier. Sommige verkopers willen je trouwens niet meer helpen als je zegt dat je uit NL komt, of worden chagrijnig, dus op het eind zeiden we maar dat we uit Duitsland kwamen.

Tegen schemertijd werd het ineens nog drukker, want dan worden alles eettentjes op het plein opgebouwd, waar je voor een habbekrats kunt eten en volgens ons gratis diarree erbij krijgt.

Ons diner was inclusief, maar wel in het hotel, dus terug met een taxi, want onze arme voetjes trokken het eind terug niet meer. En wat verbaasde ons: salade, kip spiesjes en fruit, hadden we hier al niet over geblogd? Daarna nog een naburige bar opgezocht met onze leuke groep, waar de wijn vloeide evenals de foute grappen en leuke anekdotes.
Dinsdag 19 februari

Vanmorgen heerlijk ontbeten met croissants, verse stokbroden en verse jus d'orange, want veel is hier nog op de franse school dus ook het ontbijt. Op pad, door echt weer super mooie landschappen, want we staken het Atlasgebergte weer over. Dus we begonnen met droge woestenij, daarna de bergen van alle kleuren, soorten en maten. Glooiende bergen, rotsbergen, rode bergen, groenen bergen, bruine bergen en helaas ook witte bergen, want we zaten weer boven de sneeuwgrens. Uitgestapt op 2250 meter en daar sneeuwde het dus. We hebben vandaag ook alle weertypes in 1 dag gehad: zon, regen, sneeuw en mist. Wel weer wat leuke souvenirs onderweg gekocht.

Oja: onderweg ook nog wat strubbelingen van een dame waarbij alles er zowel van boven als van onderen uit kwam en dat zittende in de bus, en een stel wat dacht dat ze hun jas hadden laten liggen met daarin alles, een eind terug, dus zij terug, bleek ie gewoon onder de stoelen in de bus te liggen. Aangekomen in Marrakech, eerst heerlijk geluncht in de Joodse wijk, dus voor de verandering kip saté en kebab. Wel uiteraard de rauwkost / salade vooraf en de sinaasappel als toetje....klinkt ons bekend in de oren.

Daarvandaan zijn we doorgelopen met een gids naar het paleis van een sultan, was echt heel erg mooi om te zien, met allerlei versieringen en mozaïek. Daarna de souks in. Eerst de kruiden. In een winkel echt allerlei soorten en smaken kruiden en crèmes gezien. We kregen er uitleg en ze hebben echt overal een medicijn voor, tegen snurken, tegen impotentie, tegen eczeem, tegen stress, tegen reuma, noem het maar op. Wel grappig is dat de reden dat we op Marokko kwamen als reis, was dat Erik op een avond naar 24 kitchen zat te kijken en Rudolf van Veen was daar in Marrakech en die had het over een soort kruidenmix wat 35 verschillende Marokkaanse kruiden bevatte en juist die hebben we in deze shop gekocht.

Doorgelopen langs allerlei winkels: je kijkt je ogen weer uit in deze smalle straatjes! Helaas begon het toen enorm te plenzen, dus wij helemaal doorweekt een overdekt terrasje opgezocht met uitzicht op Het centrale plein van Marrakech waar alles gebeurd. Aangezien we het toch wel koud kregen zo doorweekt, zijn we maar redelijk snel naar ons hotel gegaan. Dit is hetzelfde hotel als waar we de reis mee begonnen, dus weer met 2 knusse hemelbedden. Alleen is dit wel de gay-room, want alles is er roze: het sprei, de gordijnen, de kaptafel, de baldakijntjes van het hemelbed etc etc. Dus dat wordt lekker slapen straks. Nu eerst dineren en borrelen en hopen dat het morgen droog is.Maandag 18 februari

Vanmorgen een lekker relax-ochtend, want we vertrekken pas om 12.00 uur. Dus wat uitgeslapen, lekker rustig ontbeten, mail gecheckt etc om daarna een stukje te gaan wandelen bij het hotel. Zien we even verderop in de straat een hele menigte staan en klinkt er muziek, dus wij vragen wat er aan de hand was en in ons beste Frans begrepen we dat dit de nationale dag van de verkeersveiligheid was en dat er op dat kruispunt veel ongelukken zijn gebeurd omdat het naast een grote basisschool ligt. De burgemeester was er, met zijn hele gevolg en die ging alle klassen langs. Alle klassen zingen en klappen en op het grote plein stonden een aantal klassen ook te zingen en dansen en wij mochten overal zo mee kijken, hoppa klas in etc. Was dus erg leuk om mee te maken.

Om 12.00 uur dus op pad, we gingen eerst lunchen in Ouerzazate. Tinus had gezelschap van 2 zwerfkatten, die om onze kip zaten te bedelen. Eentje was erg gemanierd en at zo van de vork af. Daarna naar de Kasbah Touirite te rijden. Daar kregen we een rondleiding met een lokale gids en een wandeling door de straten om het leven daar mee te maken. Door naar Ait Ben Haddou, een andere oude Kasbah die op de Unesco werelderfgoedlijst staat en waar Gladiator, Lawrence of Arabia en Prince of Persia zijn gefilmd. Wij helemaal de klim naar de top gemaakt, door de oude straatjes onderweg weer door een lokale gids uitleg krijgend. Was ook weer super om te zien en doen, wel een beetje frisjes op de top met je korte broek aan...Op de terugweg nog thee gedronken bij iemand thuis en weer teveel foute souvenirs gekocht, maar wat niets kostte dus hebbe, hebbe, hebbe!! Terug in het hotel, gedineerd om daarna de bar weer in te duiken voor een biertje en een wijntje en een goed gesprek ;-)

Nog even wat wist - U - datjes:
-- dat we hier veel kabouters zien lopen, allemaal mannen met puntmutsjes
-- dat we na een week 2x per dag kip uit de tajine, de kip al behoorlijk zat zijn
-- we niet wisten dat er zoveel gerechten met kip gemaakt konden worden
-- Tinus wel wat zielige ezeltjes wil adopteren
-- we onderweg overal ooievaarsnesten zien op de daken en ook erg veel ooievaars die daar op zitten


Zondag 17 februari

Opgestaan met een gebroken rug, want dit bed lag voor geen meter. Ook het ontbijt was niet om over naar huis te schrijven, maar ach, het mag al onze pret niet drukken. Op weg naar Ouerzazate, langs de lange Dadels-vallei met vruchtbare oases. Ergens in een Berber-gehucht uitgestapt en een wandelingetje gemaakt, langs de bloeiende amandelbomen met bloesem. Volgende plaats was een dorp wat 'Rozen-dorp' wordt genoemd, want ze verkopen hier alles met roosjes erin. Zeepjes, shampoo, deo, luchtverfrisser, voor in je haar, voor op je gezicht etc etc. En ze hadden een fantastisch kruidenzaakje, met stellingen vol met alle kruiden die je je maar kan bedenken en het rook er heerlijk.

Ook nog langs een paar aparte rotsformaties / stenen gekomen, waarvan het leek alsof ze ieder moment de berg af konden rollen.

Na de lunch in Ouerzazate ingecheckt in ons hotel, waar we even bij het zwembad hebben gelegen, om daarna de city-tour te doen. Grootste attractie hier zijn de filmstudio's, waar films als Gladiator, Asterix en Obelix en Kingdom of Heaven voor een deel zijn opgenomen. Daar een leuke rondleiding gekregen en echt alles, maar dan ook alles is daar nep. Alles kolommen, zuilen, sfinxen, steden etc zijn van een soort papier mache gemaakt.

De zon onder zien gaan achter een paar palmbomen en bergen, waarna diner in het hotel. Gelukkig zit er in dit hotel een zeer gezellige bar, waar we eerst met Frans en Cor hebben zitten hartenjagen (Erik 2,5 keer gewonnen van de 3 keer.....). Er was live muziek met een Marokkaans mannetje, wat wel sfeervol was. Leuker was het toen Frida, Hetty en Jantine na 2 flessen witte wijn besloten om 3 Marokkaanse jurken te lenen uit het winkeltje van de lobby en een dansje uit te voeren op de dansvloer. En het was nog lang onrustig....Zaterdag 16 februari

Vandaag helaas om 4.45 uur de wekker, want we gaan de zonsopkomst in de woestijn in Merzoega meemaken. Dus in de gereedstaande 4x4 wheels jeeps, dwars over onverhard terrein, met flinke vaart dus flinke stofwolken achter de jeep trekkend. Wel om 5.00 uur door de politie gecontroleerd worden, aangezien dit ook de weg is naar Mali en hier nu veel Franse soldaten langs komen. En dat in het pikkedonker, maar wel met een hele mooie heldere sterrenhemel. Daarna hadden we de optie, lopend of op een dromedaris naar een mooi uitzichtpunt. Jantine wilde wel meemaken om op zo'n beest door de Sahara te trekken, maar Erik wilde wel gaan lopen. We dachten namelijk dat het alleen een bergje op was. Dit was het ook, maar ons uitkijkpunt was op de 12e berg en met mega los mul zand. Dus bij iedere stap die je zette, zakte je een halve meter weg en het was dus loodzwaar. 10 mensen op een dromedaris, en 14 lopend, maar enkel Erik heeft van de lopers onze hoge uitkijk-berg gehaald.

De overige 13 strandden al op berg 1 tot 11. Dus trots op Erik! Zittend op een kleedje de zon zien opkomen, wat weer erg mooi was. De zandduinen krijgen meteen een andere kleur en de temperatuur stijgt gelukkig meteen een aantal graden, want het kan koud zijn 's nachts in de Sahara. Tinus is daarna op een kleedje voortgetrokken door een gids de zandduin afgegaan, terwijl Erik lopend aan de terugtocht begon.

Terug in het hotel eerst de halve meter zand uit je schoenen, sokken, broekspijpen etc gooien en het zand uit ons haar gespoeld. Aan de overkant van ons hotel, zat een fossiel-shop. Super mooi, om al die kleine tot megagrote fossielen in die stenen te zien. 400 miljoen jaar geleden was de Sahara de bodem van een zee, dus fossielen zat. Een mooie woestijnroos, een fossiel en zelfs de haaientand gescoord in de shop. Op weg naar Tinerhir, dwars door de droge vlaktes, met af en toe kuddes schapen, dromedarissen, een ezeltje en bedoeienen die daar door heen trekken. en soms een bedoeienen dorp.

Tinerhir is bekend van 2 dingen: de enorme Todra-kloof en zijn oase. De kloof is 250 meter diep, doorkruist door superhelder water uit het Atlasgebergte. Wij hebben er doorheen gelopen en mooie kiekjes gemaakt.

Daarna naar de oase. Misschien heb ik teveel romannetjes gelezen, maar ik had zo'n beeld van een oase, dat het midden in het zand lag, ineens veel palmbomen een paar bedoeienen-tenten en een watertje in het midden. Nooit geweten wat oases ook 45 kilometer lang, maar smal kunnen zijn, dat er hele steden (zoals Tenerhir) omheen gebouwd worden en dat er akkertjes met sla, tuinbonen, kool en zelf spruitjes in liggen en amandel en abrikoos bomen. Dat romantische beeld is nu ook weg ;-(

Nog even naar de touareg-tapijtwinkel, waar we uitleg kregen over het hoe en wat. We zochten naar het vliegende tapijt, maar aangezien ze dat niet hadden, hebben we maar niets gekocht.

Ingecheckt in ons hotel in Tenerhir, waar wij een hele grote dubbele slaapkamer hebben, met een dubbele douche, 2 toiletten en 2 bidetten, maar waar het bed aanvoelt alsof je op een plank ligt.

Vrijdag 15 februari

Vandaag redelijk vroeg op, want om half 8 de bus in. We verlaten vandaag de koningssteden en gaan op weg naar zuid oost Marokko, meer het platteland op. Zie ook het kaartje hieronder: vandaag van Fez naar Erfoud, 420 km, maar gezien de wegen en de bergen en de bochten en alle stops gaan we hier de gehele dag over doen.

Het fantastisch mooie van vandaag is, dat we echt alle landschappen voorbij zien komen. We vertrekken met groene weides (trouwens echt nooit geweten dat noord Marokko zo onwijs groen is), waarna we het Atlas gebergte inrijden en we dus ineens in de sneeuw zitten. Hier even een stuk gewandeld door een zijdebos. Hier zitten apen en die zouden op ons brood afkomen. Blijkbaar hadden die apen er met deze sneeuw geen zin in, of zaten hun apenbuikjes al vol, maar in ieder geval geen apen gezien. Het lastige van vandaag: hoe te kleden? We vertrokken met een graad of 15, dit daalde flink in de sneeuw maar werd in de middag richting woestijn ineens weer een heel stuk warmer.

Het Atlasgebergte over, waarna we ineens woestenij zien, met gortdroge stenen vlaktes met op de achtergrond besneeuwde bergen, weer een heel mooi gezicht. We zitten nu in het land van de Berbers en in plaats van dat we ons nog een beetje konden redden in ons Frans, verstaan we er nu ineens geen fluit meer van. Er zit hier ook nog een nomaden-volk, genaamd Toeareg, laat ik nu altijd gedacht hebben dat dat een mooi type Volkswagen was.... Anyway, bij toeval stuitten we op een Berberse bruiloft volgens onze gids. Leek ons meer een wat vaag vrijgezellenfeestje, maar ze zongen en droegen een soort palmtak, dus we hebben nog even meegedanst en gezongen, ahum....

Onderweg nog een mooie oase gezien, oftewel midden in de kale droge rotspartijen een hele hoop palmbomen, een kleine nederzetting en wat akkers. Bij een volgend stuwmeer nog even fijn 9 stenen op elkaar gestapeld. Die zien we hier vaker in het land staan en die zouden geluk brengen, dus meteen een wens gedaan. Zojuist de ondergaande zon gefotografeerd en nu in de bus voor de laatste kilometers naar Erfoud, dit in het donker typend. Vandaag dus veel gezien en het was weer mooi allemaal, maar op tijd naar bed vanavond, want morgen gaat de wekker om 4.30 uur!Donderdag 14 februari

Vandaag een hele dag Fez (of is het Fes??). Anyway: na het ontbijt hadden we eerst een mooi panorama-shot over het oude deel van de stad, de Medina, om daarna afgezet te worden bij de stadsmuur die daar omheen loopt. Te voet gingen we de medina in, en het kan ook alleen maar te voet. Want wat een enorme wirwar van kleine steegjes, straatjes, marktjes, winketjes etc. Sommige zo smal dat je er net door heen kan lopen, anderen zonder daglicht, maar het was echt enorm gaaf!!! Dit is wat we van Marokko hadden verwacht. 1 woord kennen we al 'Belek' wat zo iets betekend als 'aan de kant, aan de kant'. Langs het koper-steegje, het verf-steegje, het hout-steegje, het groente-steegje etc etc. Groentes die op de grond liggen uitgestald, vlees wat zo open en bloot ongekoeld op kraampjes ligt, koppen van geiten, koeien, kippen en zelfs kamelen, zo enorm fascinerend om te zien hoe iedereen hoer werkt, leeft en woont.

Ook nog een stop bij een leerlooierij, waar echt alles nog met de hand wordt gemaakt, het wassen, het verven, het naaien etc. Alleen jammer dat die leuke handtas wel €195,- kostte. Dit leek om onmogelijk om af te dingen naar €25,-.

Ook nog een mozaïek-factory gezien. In ons toekomstige tuinhuisje gaat Tinus nog eens een mooie fontein / muur / tafelblad mozaïeken..... Op de terugweg nog even langs de Joodse wijk (Melach???), en via de gouden toegangsdeuren van het koninklijk paleis en een terrasje op de Mohammed 6-boulevard, terug naar ons hotel om te dineren en daarna een heerlijk wijntje voor Tinus en een biertje voor Erik te verorberen. Helaas weer een kort nachtje...
Wist - U - Datjes:
-- de mannen hier trouw moslim zijn, totdat ze stiekem drank verorberen achter de deuren van het café, waar ze toch aan de alcohol zitten
-- er hier enorm veel lieve kleine katten rondlopen, in het hotel, in het café, in het restaurant en in de slagerij
-- er hier nog heel veel ezeltjes en soms een paard lopen, die zwaar bepakt zijn
-- wij hier dus enorm medelijden mee hebben, die arme beestjes komen soms amper vooruit
-- dit ons doet denken aan de youtube-filmpjes van die ezeltjes die in de lucht hangen, omdat ze aan de achterzijde zo zwaar beladen zijn
-- we dachten dat er in Rotterdam Zuid veel schotelantennes hangen, maar dat dit geheel niets is vergeleken met hier
-- er op sommige gebouwen wel 80 hangen
-- wij ons afvragen wat de douane op Schiphol zal zeggen als we met een geitenhoofd als souvenir thuis komen
-- het hier lekker 22 graden en zonnig is

Woensdag 13 februari

Vandaag vertrokken we weer een kwartiertje later, ditmaal om 9 uur. Helaas had Tinus totaal niet geslapen, aangezien Erik en de buurman enorm aan het snurken waren, pff!!! De rit ging naar Meknes. Onderweg nog even gestopt voor koek en sopie (eigenlijk meer een soort zeer zoete roze maccaron). Meknes is een oude koningsstad, en we begonnen meteen met een oude toegangspoort naar de Medina. Daarna in de medina nog wat poorten op de kiek gezet en rondgewandeld op het centrale plein. Hier lagen de eerste foute souvenirs van de reis, maar Tinus heeft zich kunnen bedwingen. Heerlijk op een terrasje in de zon met uitzicht op het plein een bananen-shake gedronken (en achteraf lekker verbrand ;-).

Midden in de medina, na een doolhof van straatjes, ergens traditioneel geluncht. Deze keer couscous. Was weer eens wat anders, wel uiteraard in een Tajine.

Na de lunch door gereden naar Volubilis, een oude Romeinse stad. Erg mooi op een heuvel gelegen, met restanten tempels voor Venus, Zeus, Hercules, Bacchus etc. Ook nog wat mooie mozaïekvloeren en als hoogtepunt een grote stenen penis, welke voor vruchtbaarheid moest zorgen, maar ook voor heel wat hilariteit.

Met een tussenstop bij een stuwmeer, door naar Fez. Hier ingecheckt in het hotel, maar helaas zitten we een heel stuk buiten de stad. Onze gids had voor vanavond een traditioneel feestje bedacht, dus toch naar Fez toe. Hier begonnen we in een prachtig versierd gebouw met 3 mannen die muziek maakten en zongen, daarna een gesluierde buikdanseres. En ja hoor ze hadden vrijwilligers nodig en ja hoor: Tinus werd er uit gepikt! Altijd de sjaak en ze heeft er zo'n bloedhekel aan. Dus zij werd fijn met 3 anderen in een jurk gehesen en daar speelden we een traditionele bruiloft na. Wel erg gelachen, maar gelukkig verzakte en vijgen-jenever (hoog alcoholpercentage, smaakt naar ouzo) en de witte wijn de gene een beetje.

Daarna weer opgekleed en naar nog een buikdanseres zitten kijken, waar Frank en Cor meer mochten dansen. Waren wel houten klazen vergeleken met de dame. Gelukkig was voor Tinus het leed nog niet geleden: eerst kwam er een groep van 6 oude Berber-mannen traditioneel zingen, dansen en muziek bespelen, waarbij de oudste man knipoogde en handkusjes naar Tinus wierp. Sjans met zo'n man, wie wil dat nou niet!

De volgende performer was een goochelaar en die had uiteraard weer een assistente nodig.... 3 maal raden wie. En we zaten nog wel zo helemaal achteraan! Dus op wonderbaarlijke wijze werd Tinus d'r BH weggetoverd! Uiteindelijk eindigde de avond in gouden chansons van onze zijde, maar moesten we toch weer de bus in naar ons hotel, waar we laat maar gelukkig in slaap vielen.Dinsdag 12 februari

Vandaag redelijk uitgeslapen, want we hoefden pas om 8.45 uur de bus in. Eerst ontbijten, wederom met vele koekjes, kaakjes en zandtaartjes. Eerst naar het centrale plein van Casablanca, met daar een monument, van wie? dat is ons nu al ontschoten, maar alles heet hier Hassan de 2e of Mohammed de 5e, dus 1 van deze 2 was het wel. Ook vele duifjes op het plein.

Verder naar Rabat. Even gestopt voor wat havermout met lauwe melk langs de weg, waarbij Tinus even de ezel ging kietelen. Ezeltjes zie je hier trouwens nog steeds erg veel, vaak met volgeladen karren erachter, best redelijk zielig soms.

Langs de kust, met vele hoge golven, en door de vakantiedorpen van de rijken van Casablanca en Rabat. Dus mooie villa's, maar helaas ook veel sloppenwijken vlak bij elkaar.

Tegen lunchtijd aankomst in Rabat, de hoofdstad. In de medina (het centrum) in een grappig klein zaakje geluncht. Helaas wederom voor de derde dag op rij gehaktballen in een Tajine (of hoe je dat ook schrijft). Maar het was er wel gezellig.

Vervolgens langs het mausoleum van Mohammed de 5e, Hassan de 2e en diens broer. Was mooi om te zien, en gelukkig brak de zon door, dus meteen heerlijk warm! Wel grappig om met alle bewakers op de foto te gaan, welke stijf rechtop moesten blijven staan, met al de fotograferende toeristen. En ook lol met foto's maken zogenaamd tegen de toren aan etc.

Door naar het fort / stadsmuur van Rabat. Hier allerlei nauwe autovrije straatjes, waar we doorheen geslenterd hebben om uit te komen bij de zee, met mooie vergezichten. Eind van de middag nog even een terrasje gepikt, op een leuk pleintje met vele cafeetjes. Alcohol mag hier nergens op een terras worden gedronken, dus maar aan de cola zero en sprite. Nu in ons hotel, om zo te gaan dineren (hopelijk geen gehaktballen deze keer) en daarna nog even de straat over te steken, om de medina onveilig te maken.

Maandag 11 februari

Half acht de wekker, ontbijten op het dakterras met uitzicht over Marrakech. Erik moest even alle koekjes en cakejes proberen, maar was allemaal goed binnen te houden. Hup de bus in op weg naar Casablanca via een toeristische route. Onderweg belandden we nog op een lokale markt, dus wij er even over heen gebanjerd, we trokken aardig wat bekijks!

Verder door, eerst een koffiestop, heerlijk in de zon op een terras, daarna een plasstop, met een wat dubieus slagertje, waar de gevilde dieren weer fijn in de openlucht voor aan de kraam hingen te bungelen.

Midden in de middag aankomst in Casablanca. Eerst lunch, welke prima was, alleen Tinus wilde de vis niet. Erik vond dit uiteraard geen probleem. Met een gedulde maag naar de 1-na-grootste moskee ter wereld (na die van Mekka na), de Hassan 2 moskee vlak bij het water. We mochten niet naar binnen, maar de deuren stonden open en dus konden we mooi veel foto's kieken. Over de boulevard naar een ander uitkijkpunt over de baai bij Casablanca.

In een voor de lokale begrippen hier, chic hotel met zeezicht een biertje gedronken, om daarna naar ons volgende hotel te gaan. Is dezelfde keten als afgelopen nacht, dus weer veel Marokkaanse versieringen, wederom 2 hemelbedden, alleen missen we hier de banken.

> In het hotel hebben we vervolgens nog van het diner genoten. Dat was op zich prima maar niet erg veel (na soep en wat salade 3 balletjes ter grootte van een bitterbal de man). Uiteindelijk zijn we tegenover het hotel nog op een terrasje beland en hebben we nog wat gedronken. Helaas geen alcoholische zaken, dat is hier in het openbaar niet te krijgen....Zondag 10 februari

Eigenlijk was onze nieuwe trip gisteren, zaterdag dus al begonnen. Want eerst 's middags op de koffie bij Oemesh en Djomita in Den Haag, daarna door naar Henriette en Marc, die de verjaardag van Henriette samen met het (eindelijk ;-)?!) slagen van Marc vierden. Daarna op weg naar Hotel Ibis op Schiphol, zodat we hier fijn onze auto 2 weken konden parkeren. We hadden wel het budget Ibis hotel, dus kamer was klein, maar schoon (en had een derde bed al stapelbed boven ons bed) maar we zagen vooral veel blowende buitenlanders voor de deur staan, voor de receptie en in de lift. Toch heerlijk geslapen.

Zondag om 12.00 moesten we het hotel uit zijn, dus met de shuttlebus naar Schiphol. Inmiddels erachter dan het slot van Tinus d'r koffer het heeft begeven, dus snel even een nieuw slot nog voor de douane gekocht. Wilden inchecken, maar helaas onze vlucht heeft al een uur vertraging en dus ging de incheck ook pas een uur later open. Wachten dus.

Later bleek bij de gate dat het inmiddels 2 uur vertraging was, dus nog meer wachten, wachten en wachten.

Maar na een goede, maar zoals altijd krappe vlucht, kwamen we in Marrakech aan. Onze gids is Rachid, een Marrokaan die goed Nederlands spreekt, dus hoppa allemaal de bus in en op naar ons eerste hotel. Een heel cool sfeervol hotel, met allerlei mozaïekjes. Onze slaapkamer bestaat uit 2 hemelbedden en 4 banken ertussen met veel Marokkaanse tierlantijntjes, dus erg grappig.


godaddy hit counter