DE EERSTE BERICHTEN STAAN ONDERAAN. LEES DUS VAN ONDER NAAR BOVEN.

Zaterdag 25 juli 2015

Om 9.35 uur zou de inspectie komen, omdat we zelf ons huisje zouden schoon maken en dus om 8.00 uur op, de restanten op als ontbijt, alles weer in de auto’s en op weg terug naar Nederland. We missen ergens een afslagje wat ons helaas deed omrijden, maar na een 1,5 uur rijden kwamen we aan in Etretat: een mooie kustplaats met een baai met aan beide zijde hoge steile krijtrotsen! Super mooi om te zien, alleen een beetje winderig. En ook erg toeristisch, dus alle parkeerplekken dichtbij waren al bezet en we moesten dus even lopen om er te komen, daardoor kon Tine helaas niet mee om het te bekijken.

We stappen weer in, betalen weer erg veel tol onderweg, stoppen om de 2 uur voor Youp op rare parkeerplaatsen met vieze Franse toiletten. Zoeken naar een wegrestaurant was nog lastig omdat ze of verdwenen waren of verbouwd werden, maar het is gelukt, dus snel wat avond eten op. Helaas bij Antwerpen linksom i.p.v. rechtsom gereden, zodat we ook daar nog tol voor de Liefkenshoektunnel moesten betalen. Rond 19.30 waren we weer in Barendrecht, zodat Youp snel wat kon eten en in zijn eigen bedje kon.
Vrijdag 24 juli 2015

Vandaag weer redelijk vroeg op, want we willen Le Mont Saint Michel bekijken en dit is 1 uur en 40 minuten rijden. We hopen onderweg geen versperringen van stakende Franse boeren tegen te komen, aangezien we dit wel in de krant lazen dat ze dit weer van plan waren.

De eerste aanblik op Saint Michel is mooi, je ziet het ruim in de verte boven de landerijen uit steken. Hoe dichterbij, hoe meer toeristen. We parkeren op een duur parkeerterrein en pakken de pendelbus naar Le Mont. Van buiten ziet het er majestueus uit!

Van binnen viel het wat tegen: enorm druk met toeristen, enkel veel souvenir shops en de veel te dure koffie en chocomel zijn niet te drinken. Gelukkig hadden we zelf nog wat broodjes bij ons.

Tine kwam de berg niet op, dus zij en Jan bleven wachten, terwijl Erik met Youp in de draagzak en Jantine helemaal naar boven lopen en zich aansluiten in de rij om de kathedraal te bezichtigen. We trekken veel bekijks met een kleine baby en de vrouw voor ons spreekt ons in het Frans aan. We verstaan alleen ‘Bebe’ en ‘priority’ en zij wijst op een aparte ingang. Wij doen net of wij heel zielig zijn, wijzen veel op Youp en ja hoor, we lopen zonder problemen de rij van dik een uur voorbij en staan binnen 2 minuten met kaartje en al binnen! Van binnen is het vrij sober, maar we lopen de hele kathedraal door. Youp vindt alles weer best en slaapt de halve tijd in de draagzak. Terug naar beneden komen we Jan en Tine weer terug, kopen nog wat foute souvenirs voor in onze kast thuis en gaan weer terug naar de parkeerplaats. Om onduidelijke redenen stopt de bus halverwege de brug i.p.v. helemaal aan het einde en moeten we dus een stukje lopen. De buschauffeur is wat geagiteerd omdat we zijn deuren blijkbaar hebben kapot gemaakt, maar dit was een dikke Amerikaan voor ons die zich snel uit de voeten maakte.

Terug op de parkeerplaats, Youp gevoed en weer lang in de auto terug naar ons appartement waar we eind middag weer aankwamen. Hier even gerust en alvast de spullen ingepakt omdat we morgen weer weg gaan, waarna we rond 19.00 uur nog even gingen tanken en uit eten gingen. Ja hoor: dit leuke en grote grill restaurant bleek de hele dag gewoon open te zijn en niet pas vanaf 19.00 uur. Hadden we dit maar eerder geweten. We eten lekker wat, Jan loopt wat rond met Youp en gaan terug naar ons appartement, waar we alles inpakken en naar bedje gaan.
Donderdag 23 juli 2015

Uitgerust na gister, staan we vroeg op, want we willen veel zien vandaag. Allereerst rijden we naar Arromanches les Bains, want hier ligt Gold Beach. Hier is met D-day een kunstmatige haven gecreëerd, door allerlei oude schepen te laten zinken, als golfbrekers en daarna caissons te laten zinken in een halvemaan vormige baai. De restanten hiervan liggen nog gedeeltelijk voor de kust en op het strand. Bij de aankoop van onze buggaboo werd gezegd dat je er ook mee op het strand kon lopen, nou wij dus proberen door alle 4 de wielen naar 1 kant te zetten en dit ging eigenlijk prima. Zo lekker een stukje strandwandeling gemaakt en het was indrukwekkend om die caissons ruim 70 jaar na dato nog zo te zien liggen.

Langs een oud brugdeel, een Duits zoeklicht, wat oud artilleriegeschut en de herdenkplaats weer terug naar de auto. Zonder het gemerkt te hebben, zijn we toch verbrand door de zon.

We rijden langs de kust verder naar het westen, naar Longues-sur-mer. Ook hier ligt een oude Duitse batterij. 4 grote bunkers, met groot geschut erin, waarvan de eerste flink is verwoest. Was weer top om te zien. In de verte nog de caisson van Arromanches te zien en de mooie krijtrotsen. We picknicken in de auto langs de kant van de weg in het zonnetje en rijden daarna verder naar Colleville-sur-mer, waar de grootste Amerikaanse begraafplaats ligt, aan Omaha Beach. Heel indrukwekkend om meer dan 10.000 witte kruizen te zien, deels ongeïdentificeerd. We lezen op een overzicht, dat de 1-na-grootste overzeese Amerikaanse begraafplaats in Margraten Nederland ligt met ruim 8.000 graven. Youp ligt met grote ogen in zijn buggaboo alles te bekijken.

In het centrum van Colville-sur-mer ligt het Overlord museum, hier hebben we alleen een rondje omheen gelopen, zodat we de tanks en artillerie op de foto konden zetten.

We rijden verder de kust af, richting Pointe du Hoc. Hier liggen oude Duitse bunkers bovenaan steile kliffen, waar op D-day toch Amerikaanse Rangers erin geslaagd zijn naar boven te klimmen onder fors geschut en deze plek in hebben genomen. Zeer indrukwekkend om al die gaten en kraters in het landschap te zien liggen, waar al die bommen zijn gevallen. We bezoeken de Duitse bunkers en zijn onder de indruk.

Op de terugweg naar ons appartement nog bijna een klein negertje op een landweggetje aangereden. In het huisje weer lekker gegourmet. De biefstuk en de meloen waren weer prima te verteren.
Woensdag 22 juli 2015

Vandaag hebben we een rust-lanterfant-relax dagje. Dus we slapen uit, douchen wat, kletsen wat, doen een middagslaapje, spelen een spelletje en zitten in de zon op ons terras. Erik verveeld zich stierlijk, de rest vindt het wel fijn zo’n dagje, zelfs Youp slaapt de halve middag om alle indrukken van de afgelopen dagen te verwerken. Erik en Jantine gaan beide auto’s nog even voltanken en wat inkopen doen bij de supermarkt. Aan het einde van de middag rijden we via Benerville-sur-mer, omdat hier ook nog bunkers en een batterij van de Duitsers ligt. Deze blijkt helaas alleen op maandagen geopend te zijn, dus staan we voor een dicht hek. Wel liggen deze bunkers boven op een heuvel, dus hebben we een mooi uitzicht over Deauville – Trouville-sur-mer tot aan Le Havre.

In het centrum van Deauville – Trouville gingen helaas alle restaurants pas na 19.30 uur weer open, dus namen we genoegen met een patatje met nuggets voor ons en een broodje zalm voor Erik op een terrasje. Toch dik 29 eurootjes hiervoor afgetikt.

We rijden terug naar ons huisje en spelen weer een spelletje. Deze keer winnen Erik en Tine alles, al geeft Tine wel in het kader van “wie heeft er dubbele, die ruilen we”, haar dubbele joep aan Jantine weg zodat die ook een keer kan winnen.


Dinsdag 21 juli 2015

Vandaag gaan we na het ontbijt wat D-day sites bekijken. We rijden vanuit Saint Arnoult richting de kust en stoppen als eerste bij ‘La Batterie de Merville’. Dit was onderdeel van de ‘Atlantic Wall’, de verdediging van de Duitsers tegen de Engelsen in de tweede wereldoorlog. Hier liggen wat oude bunkers, commandoposten en kanonnen. In 1 van de bunkers zou iedere 20 minuten een aanval worden nagebootst. Nou dit was vooral veel lawaai en weinig boeiend. Ook staat er een gerestaureerde Dakota Douglas waar je in kon. Dit was zeker interessant. Zolang de kinderwagen in beweging blijft, is Youp tevreden en slaapt de halve tijd. Wel veel Nederlanders hier.

We rijden verder naar Ouistreham via de Pegasus Brigde. Om deze brug is flink gevochten. De huidige brug is een replica van de originele. Het museum slaan we even over. Wel kopen we bij de Lidl (welke in Frankrijk blijkbaar veel groter en mooier zijn dan in Nederland), nog wat broodjes voor de lunch.

In Ouistreham rijden we langs de grote bunker, ook onderdeel van de Atlantic Wall en parkeren bij het strand. Hier ligt Sword beach. We vinden er weinig van terug, op een klein bord na waar premier Rutte ook wordt vernoemd en wat vlaggen. Wat teleurgesteld rijden we verder richting Coursuelles-sur-mer. Hier ligt Juno beach en zijn de Canadezen aan land gekomen. We bekijken een Sherman Tank en bezoeken het strand, waar deze landing wordt herdacht. Er ligt een oude bunker en er staat wat artillerie geschut. Ook staan er zuilen met de namen van alle gevallen Canadezen. Het museum bezoeken we weer alleen om te plassen.

Inmiddels is het eind middag en rijden we via Caen terug naar ons appartement. Per toeval rijden we pal langs de oude kathedraal en het kasteel, dus die zetten we ook nog op de foto.

We zijn allemaal best moe, dus wordt er vanavond een eitje op brood gebakken met wat champignons. Youp wordt lekker gedoucht en slaapt dus zo in en we eindigen natuurlijk met wat rummicub.
Maandag 20 juli 2015

Relax ontbeten en op pad richting Berville-sur-Mer, omdat hier de omgeving zo mooi zou zijn van het platteland van de Eure. Nou het was best mooi, maar ook weer niet bijzonder. We rijden hierdoor heen en belanden in Pont Audemer, een mooi lokaal Frans dorp met een maandagmarkt en een grote Kathedraal in het centrum, welke we bezoeken. Op een terras Youp gevoed en zelf een ‘cappuccino’ op: een zwarte koffie met slagroom.

Hierna staat Rouen op het programma. Uurtje rijden en we vinden gelukkig in het centrum makkelijk een parkeergarage. We staan vlak bij de grote kathedraal geparkeerd welke we meteen bezoeken. Youp was net in slaap gevallen in de buggaboo van al dat hobbelen op die keitjes buiten, dus die vind dat vlakke terrein in de Kathedraal maar niets en laat dat even horen ook, dus Jantine staat zo weer buiten. De kathedraal was erg mooi, rijkelijk versierd van buiten en van binnen en heeft de hoogste kerktoren van Frankrijk, welke geheel van gietijzer is.

We lunchen met croissantjes, chocobroodjes en koffiebroodjes uit een klein kraampje: erg lekker en goedkoop. We lopen door de winkelstraten met mooie vakmanhuizen en een C&A, waar Youp van oma een nieuwe slaapzak en rompertjes krijgt.

Langs en onder een gotische klokkentoren, het paleis van justitie en de plek van Jeanne D’Arc op de brandstapel is gebonden in 1431. Langs nog restanten van een oude stadsmuur en toren, rijden we weer richting ons appartement. Onderweg nog langs een supermarkt zodat we vanavond kunnen gourmetten vanaf de plaat. Erg lekker! Met name de biefstuk was goed te verteren.

Erna nog gerummicubt (Jantine uiteraard gewonnen) en stappen ons bedje weer in.
Zondag 19 juli 2015

Youp moest blijkbaar even wennen aan zijn nieuwe omgeving, want rond 7.00 uur werd hij wakker en moest even huilen (zo vroeg is hij al weken niet meer wakker geweest). Gelukkig tussen papa en mama in, nog even wat uurtjes kunnen slapen.

Dus relaxed aan het ontbijt. Ons bruin brood kennen ze hier niet echt, wel veel stokbroden, maar daar hebben we geen zin in. Wel lekker al die Franse kazen en brie hier!

Youp blijkt voor zichzelf een prima plekje gevonden te hebben op de bank op zijn speelkleedje. Erg interessant al die kleurtjes en beestjes boven je hoofd. Al kunnen wij die nummers van die zingende beer al snel dromen!

Na de middag gaan we op pad naar Honfleur, een typische havenstad, welke volgens ons op meerdere puzzels staat afgebeeld. We wandelen wat rond in het oude centrum en nemen een lekkere ijscoupe op het terras. Het feit dat Jan van wandelen houdt en dat Youp mee is, is een mooie combinatie: hij wordt overal veel rondgereden terwijl wij dan even kunnen relaxen ;-)

Bovendien bestaat de hele oude binnenstad uit kleine keitjes op de grond, dus veel gehobbel met de kinderwagen, maar dat vindt Youp blijkbaar heerlijk, al hobbelend valt hij zo in slaap. Wel enorm veel toeristen hier! En er was blijkbaar een lokale Porsche-bezitters bijeenkomst, nog nooit zoveel Porsches bij elkaar gezien.

Nog even het uitzicht op de ‘Pont de Normandië’ bewonderd: 2 hele hoge bruggen over de Seine bij Le Havre. (hier waren we gister overheen gekomen, en hadden hier flink wat tol voor betaald).

Terug richting ons appartement. We hadden in de buurt al wat restaurants gespot, maar die blijken allemaal pas om 19.00 – 19.30 uur open te gaan! Dus wij het hele centrum van Deauville rondgelopen, om een pizzeria te vinden, die gelukkig open was. Lekkere pizza met lokale kaassoorten op, daarna nog even langs de haven richting het casino gewandeld. Retour naar ons appartement, waar Jantine, Tine en Youp gingen relaxen en Erik en Jan onder het genot van een biertje de zwaartekracht van het water bespraken.
Zaterdag 18 juli 2015

Vandaag vroeg op, gelukkig hadden we gisteren alle bagage al in de gang klaar gezet zodat het alleen maar de auto in moest. Reisden we vroeger met een paar kilo de wereld over, nu zit de auto bomvol, voornamelijk met spullen voor Youp.

8.00 uur bij mijn ouders, Youp nog even snel gevoed en daarna op pad naar Gent. We zijn er zo, echter een parkeerplek vinden is erg lastig, want er zijn de Gentse feesten deze week, dus de hele binnenstad staat vol met eettenten en muziekpodia, maar is daardoor ook afgesloten voor auto’s. Dankzij een aardige lokale meneer vinden we een parkeerplekje bij het treinstation, dus we moeten even lopen. De binnenstad is mooi, oude kerken en gebouwen en het is er druk met toeristen. We nemen een rondvaartboot van zo’n 50 minuten die ons langs de hoogtepunten brengt. Inclusief was een glas bier voor iedereen aan boord, dus Erik heeft die van Jantine maar verorberd.

Even geluncht bij de Hema en verder gelopen langs de Gravensteen en Grasmarkt. Was mooi om te zien. Terug in de auto, Youp even gevoed en weer op pad richting Normandië. Volgens google maps zouden we er 5 uur en 2 minuten over doen, we kwamen uiteindelijk pas rond 21.00 uur aan! Wel om de 2 uur even moeten stoppen zodat Youp uit het autostoeltje kon, hebben we een D-tour gemaakt om boodschappen in te slaan bij een Carrefour en we hebben lang in de file gestaan voor uiteindelijk een tolpoort, welke niet berekend was op zoveel auto’s! Oja, nog even gedineerd met broodjes en chocomel op een picknick plek langs de rijksweg.

Gelukkig konden we het appartement snel vinden (Saint Arnoult blijkt een gehuchtje te zijn, wat amper op de kaart staat). De receptie is al gesloten, maar onze sleutels en Franse instructies liggen voor ons klaar. We blijken een ruim appartement te hebben, wat wel karig is ingericht, maar het is schoon en alles zit erin. Het begrip ‘begane grond’ is rekbaar: aan de voorzijde wel, aan de achterzijde hebben we een balkon voor 2 personen en een verdieping onder ons helaas.

We installeren ons snel, maken de bedden en het campingbedje voor Youp op, nemen een biertje en een drankje en gaan rond 23.00 uur slapen. Toch best vermoeiend zo’n dag rijden.


godaddy hit counter